Mennesket som flokdyr

Vores menneskelige verden har udviklet sig meget over millioner af år, fra en verden fyldt med risici i form af rovdyr og sult til en struktureret og kontrolleret verden med mennesket i toppen. Fossiler af vores forfædre afslører angreb fra rovdyr, og at vi mennesker tidligere var en jaget dyreart.

En fælles forsvarsstrategi mod rovdyr er at leve i flok. Dette ses hos primater som f.eks. bavianer og gorillaer og ligeledes hos dyr som f.eks. ulve, delfiner og elefanter. At leve i flok har flere fordele: Flokkens medlemmer kan advare hinanden mod rovdyr og i fællesskab kæmpe imod dem.

At leve i flok er sandsynligvis årsagen til, at vores forfædre og andre store primater udviklede sig til at leve socialt, og en forklaring på, hvorfor vi mennesker stadigvæk er sociale i dag. Vores forfædre overlevede ikke ved hjælp af deres styrke eller evne til at jage; de overlevede ved deres forstand og evne til at samarbejde. Det er muligvis derfor, at udstødelse fra grupper eller flokke som familie, venner eller arbejde i dag fortsat føles som en meget stor risiko for os mennesker, selvom det ikke på samme måde truer vores overlevelse. Alligevel føler vi, at det truer vores eksistens, fordi vi mennesker er sociale flokdyr.

Flokdyret ligger dybt i vores evolutionære DNA, modsat et rovdyr som f.eks. en tiger, der ikke er social og ville være fjendtlig, hvis den mødte en anden tiger. For tigere og andre antisociale arter kan fjendtligheden være en overlevelses- og udviklingsmæssig fordel, da arten bliver spredt på forskellige territorier over større arealer, med det resultat at føderessourcer bedre kan udnyttes. Og da tigere er rovdyr, har de ikke på samme måde behov for beskyttelse fra andre artsfæller eller social kontakt.

Mennesker er sociale af natur, og vi har behov for – og søger – daglig interaktion med andre mennesker. Vores sociale evner har gjort, at vi kan samarbejde, ikke kun mod rovdyrene, men også med at samle og finde føde, passe og opfostre børn, skaffe ly og sikre reproduktion. Dette har været en udviklingsmæssig fordel, der er blevet videregivet til de menneskelige generationer gennem millioner af år.

Hvis du ikke er overbevist om, at vi mennesker er sociale flokdyr – hvorfor anvender vi så isolation som straf af kriminelle? Og hvorfor bliver vi mennesker ængstelige, hvis vi sidder alene i flere dage på en øde ø? Hvorfor synes vi, det er synd, hvis ældre mennesker blot sidder for sig selv og aldrig får besøg? Og hvad viser vores historie? Så langt tilbage vores historie går, bliver mennesket beskrevet via folkefærd, stammer, flokke og samfund. Og se mennesket i dag: Både privat og erhvervsmæssigt indgår vi i familier, venskaber, fællesskaber, grupper, netværk og lignende. Helt basalt indgår vi dagligt i multiple relationer med flokke, hvor vi ved hver flok indtager en rolle, om det er i erhvervslivet eller med de gamle venner fra skolen.

Hvis du lærte noget nyt, og er frisk på at lære endnu mere, der kan styrke din kommunikation og personlige indflydelse, så læs mere om bogen ’83 Lifehacks til Personlig Indflydelse’

Læs også artiklerne:
Hjernen – dit vigtigste organ
Den menneskelige stræben efter status